Ticaret Bakanı Ömer Bolat, küresel ekonomideki gümrük vergisi savaşları ve korumacılık eğilimlerinin arttığı bir dönemde, Türkiye'nin şubat ayına ilişkin cari işlemler dengesinin kontrollü bir seyir izlediğini belirtti. Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şubat ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi ve önemli mesajlar verdi.
Cari İşlemler Dengesi Nasıl Etkilendi?
Bakan Bolat, şubat ayında altın ve enerji fiyatlarındaki yükselişin, geçen yılın artık yıl olmasının yarattığı takvim etkisinin geçici yansımalarının görüldüğünü ifade etti. Ancak, ekonominin sağlam temelleri ve dış denge dinamiklerinin bu gelişmelerin etkilerini sınırlayıcı yönde katkı sağladığını vurguladı. Bolat'ın açıklamalarına göre:
- Şubat 2024'te 27 milyar dolar olan yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, bu yılın aynı ayında 12,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.
- Geçen yıl şubatta 3,3 milyar dolar olan cari işlemler açığı, bu yıl aynı dönemde 4,4 milyar dolar oldu.
- Altın ve enerji hariç cari işlemler dengesi ise aynı dönemde 2,2 milyar dolar fazla verdi.
İhracat ve İthalatta Son Durum
Bolat, yıllıklandırılmış bazda hizmet ihracatının güçlü seyrini sürdürdüğünü ve şubatta 115,8 milyar dolara yükseldiğini kaydetti. Ticaret Bakanlığı'nın mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik desteklerinin de etkili olduğunu belirtti. Ancak, şubat ayında mal ihracatının yüzde 1,6 azalışla 20,8 milyar dolara gerilediği, ithalatın ise yüzde 2,4 artarak 28,5 milyar dolar olduğu bilgisini paylaştı. Bu durum, dış ticaret açığının yüzde 14,8 artışla 7,8 milyar dolara yükselmesine ve ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 72,8'e gerilemesine neden oldu. Altın ve enerji hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 93,3 olarak gerçekleşti.
Gelecek Beklentileri ve Bakanlığın Çalışmaları
Ticaret Bakanı Bolat, ticarette artan korumacı eğilimler, Avrupa Birliği'ndeki (AB) zayıf ekonomik görünüm ve tarife artışlarının getirdiği belirsizliğin hakim olduğu küresel konjonktürün etkisiyle cari işlemler açığının bu yılın genelinde yukarı yönlü seyredeceğini öngördüklerini belirtti. Ancak, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki payının tarihsel ortalamanın altında kalmaya devam edeceğini düşündüklerini ifade etti. Bolat, dış talep bileşeninin makro ekonomik istikrarı desteklemeyi sürdüreceği değerlendirmesinde bulundu ve Ticaret Bakanlığı olarak bu tabloyu desteklemek ve ekonominin büyüme hedeflerine katkı sağlamak için kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.