CHP'de (Cumhuriyet Halk Partisi) geçtiğimiz günlerde gerçekleşen olağanüstü kurultay sonrası sular durulmuyor. Adaylığı reddedilen Berhan Şimşek'in, kurultayın iptali için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itiraz dilekçesi verdiği iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Bu iddialar, siyasi kulislerde büyük yankı uyandırırken, gözler Berhan Şimşek'in yapacağı açıklamaya çevrildi. Şimşek ise sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile iddiaları yalanladı.
Kurultay İptali İddiaları Nereden Çıktı?
Gazeteci Nuray Başaran, TGRT'de yaptığı açıklamada CHP kurultayıyla ilgili YSK'ya bir itiraz başvurusunun yapıldığını duyurdu. Başaran, Berhan Şimşek tarafından sunulduğu belirtilen 4 sayfalık itiraz dilekçesinin içeriğine dair bilgiler paylaştı. Başaran'ın açıklamaları şu şekilde:
Olağanüstü kongrelerde itiraz için 48 saatlik süre vardır. Bu sürede YSK'ya yapılan başvurunun ciddi gerekçelere dayandığı iddia ediliyor. CHP'li akademisyen Kemal Çiftçili 48 saat içinde olağanüstü kongrenin iptali için dilekçe verdi. Dilekçede 'kanuna karşı hile yapıldı, antidemokratik şekilde oldu bittiye getirildi, fiziksel engellemelerle aday olamadık' deniyor. Aynı zamanda seçme ve seçilme hakkımı elimizden alındı denilerek, kayyım atanacak diye kanuna karşı hile yapıldığı belirtiliyor. Her şeyden öte Berhan Şimşek'in nasıl aday yapılmadığı da dilekçede yer alıyor.
Berhan Şimşek'ten Yalanlama
İddiaların ardından Berhan Şimşek sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak kurultay iptali için herhangi bir başvurusu olmadığını belirtti. Şimşek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
Bazı televizyon kanallarında ve sosyal medyada benim de genel başkan adayı olduğum 21. olağanüstü kurultay’la ilgili çıkan haberler asılsızdır. İptal için herhangi bir başvurum olmadı. Bu konuda asparagas haber yapan gazeteci kılıklı trollere itibar etmemenizi rica ederim.
YSK Süreci Nasıl İşleyecek?
YSK'ya (Yüksek Seçim Kurulu) yapılan itiraz başvuruları, kurul tarafından titizlikle incelenir. İtirazın haklı bulunması durumunda, kurultayın iptali veya yeniden yapılması gibi kararlar alınabilir. Ancak, Berhan Şimşek'in yaptığı açıklama ile bu iddia şimdilik yalanlanmış durumda. Süreçle ilgili gelişmeler yakından takip ediliyor.
Türkiye'de Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimlerin ve halk oylamalarının düzenlenmesi ve yönetimi ile görevli en yüksek yargı merciidir. YSK'nın görevleri arasında seçim takvimini belirlemek, adayların başvurusunu incelemek, oy pusulalarını hazırlamak, seçim sonuçlarını ilan etmek ve seçimlerle ilgili itirazları değerlendirmek yer alır. YSK'nın kararları kesindir ve yargı yolu kapalıdır.
Sonuç olarak, Berhan Şimşek'in kurultay iptali için YSK'ya başvurduğu iddiaları şimdilik yalanlanmış olsa da, CHP içindeki gelişmeler ve siyasi rekabet devam ediyor. Bu tür iddialar, siyasi arenada her zaman yankı uyandırır ve kamuoyunun dikkatini çeker. Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili yeni gelişmelerin yaşanması bekleniyor.